Het Is Koers! / Publicaties / Wielrennen

Tourspecials: De voorbeschouwing voor u voorbeschouwd

Dit stuk verscheen eerder op wielerblog Het Is Koers!: http://hetiskoers.nl/tourspecials-de-voorbeschouwingen-voor-u-voorbeschouwd/

De start van de Tour in Utrecht komt met de minuut dichterbij, als een jagend peloton op Jacky Durand in de eerste Tourweek. De Tourkoorts stijgt door en door. Het programma in aanloop in naar het Grand Départ is vanaf nu zo vol dat je nog zeven Grandes Boucles nodig hebt om overal naar toe te kunnen. Door de opgestuwde Tourkoorts zit het met de passie in het hart dus goed. De benen hebben niet veel voorbereiding nodig, aangezien het hier de passieve vorm van wielrennen betreft. Dan rest alleen nog de voorbereiding voor het hoofd, oftewel de kennis over koers en de renners. U wilt tegenover vrienden en familie uiteraard niet met de mond vol tanden staan als ze u vragen naar de puntenverdeling voor de groene trui in een rit die niet vlak is, maar die ook weer geen bergetappe.

Om goed geïnformeerd de drie weken in te gaan voorzien de bladenmakers van ons land ons met voorbeschouwingsspecials. Voorbeschouwingen van de etappes, de kanshebbers, de weinig-kanshebbers, de buschauffeurs en alles wat zich nog meer voortbeweegt in het circus dat wij de Ronde van Frankrijk noemen. Het moet niet veel gekker worden of de benen van de rondemissen worden ook voorbeschouwd (waarom gebeurt dat eigenlijk nog niet?).

Om het u wat makkelijker te maken in de voorbereiding op de voorbereiding, de verschillende voorbeschouwingsspecials voor u op een rijtje gezet. Iedere special met zijn eigen insteek, geschikt voor verschillende typen volgers van de Tour.

 Tourspecial 2015TourSpecial 2015 (€4,99)
Blad gemaakt door schrijver Gerard Hutting (o.a. Geen Zomer zonder Tour) dat met deze editie zijn laatste beleeft. Hij is de grote drijvende kracht achter het blad dat alleen met de Tour uitkomt en hij stopt na 28 jaar met een blad dat vrijwel volledig door hemzelf gemaakt is.

Mocht u niet genoeg krijgen van uitslagen, dan is dit uw blad. Nog meer dan de andere bladen bevat deze special uitslagen van dit jaar en de jaren daarvoor. Dat gaat soms wel erg ver en vraag je je af wat een bepaalde statistiek toevoegt, zoals bijvoorbeeld een overzicht van alle Nederlanders die ooit Top-3 reden in het puntenklassement, of de Top-10 Klimmers van de afgelopen vijf jaar. Voor de rest bevat het keurig van iedere etappe een kleine routekaart en een hoogteprofiel. Alle renners worden vervolgens op alfabet genoemd en ook nog per ploeg met hun specialisme, wat een beetje dubbel lijkt. Maar goed, voor de uitslagenfetisjist kan het nooit te veel zijn.

 

Sportspecial Tour de France 2015Sportspecial: Tour de France 2015 (€5,95)
Sportspecial is een magazine dat verschijnt rondom alle grote sportevenementen. Dat maakt de insteek perfect voor iedereen die een heerlijke sportzomer op tv wil beleven. Zo staat bij iedere etappebeschrijving van de dag genoteerd hoe laat de uitzendingen op NOS en Sporza ’s middags en ’s avonds zijn. Daarnaast is er ruimte voor een interview met Smeets en een item over nieuwe presentatoren (helaas kwam het blad zo vroeg uit dat Henry Schut nog vrolijk met Dione de Graaff op de foto staat). Dit gaat ten koste van de overige informatie. Er is alleen een vergelijk tussen drie van de vier grote kanshebbers voor het geel. Ondanks dat er voor iedere etappe een pagina beschikbaar is, is niet duidelijk hoe lang een bepaalde etappe is en een profiel wordt alleen getoond bij de bergetappes. Prima blad voor wie de Tour vooral ziet als een sportevenement, maar te licht voor wie de Tour voor het wielrennen kijkt.

 

Wieler Revue Tour Special 2015Wielerrevue Tour Special 2015 (€7,95)
De Wielerrevue is met 212 pagina’s de grootste van alle specials. Dat komt vooral doordat er flink gebruik wordt gemaakt van de altijd prachtige fotografie van Cor Vos. Voor iedere etappe en ieder deelnemend team zijn twee pagina’s gereserveerd waarbij minimaal één pagina beeld is. Daarnaast uitgebreide voorbeschouwingen van de kanshebbers voor de verschillende truien en interviews met kanshebbers en Nederlandse hoofdrolspelers. Het blad wordt gecomplementeerd met onder meer het programma in Utrecht en een fotospecial van de eerdere Nederlandse Grands Départs. Het blad ziet er strak en verzorgd uit met plek voor ouderwetse heroïek. Door het net iets dikkere papier, komen de foto’s nog beter tot hun recht.

De Wielerrevue Tourspecial is geknipt voor wie nog een beetje in de stemming komen, en die dat het liefst doet doormiddel van alle prachtige beelden die de Tour.

 

Procycling Tourgids 2015Procycling Tourgids 2015 (€8,50)
De Tourgids 2015 is qua informatie de meest complete special van de specials hier beschreven. Degelijke voorbeschouwingen op de verschillende truien worden opgevolgd door uitgebreide interviews met de kanshebbers voor het geel en de meest prominente Nederlanders. De etappebeschrijvingen bevatten gedetailleerde routekaartjes en voor iedere etappe het hoogteprofiel. Dankzij het kilometer- en tijdschema kan je op ieder moment van de koers invallen weet je daardoor hoe lang ze nog moeten en wat ze te wachten staat. Waar bij andere bladen een Nederlandse oud-renner een voorspelling voor de etappewinnaar geeft is het hier parcoursbouwer Thierry Gouvenou die zijn commentaar geeft. Het blad wordt afgesloten met de beschrijvingen van alle ploegen statistieken over de Tourhistorie.

Met dit blad kan je tijdens de Tour lang uit de voeten. Dankzij de informatie zit je snel in de etappe en voor de dooie momenten zijn er de vele interviews waar je je mee kan vermaken. Ideaal voor wie de Tour intensief wil volgen, maar het wielrennen nog wat minder langer volgt.

AD Tourgids 2015Algemeen Dagblad Tourgids 2015 (€5,95)
Geen lange verhalen over vroeger of gepraat interviews met voorzichtig geformuleerde ambities. Gewoon de informatie die je moet hebben om de koers te volgen. Dat is deTourgids 2015 van het AD. Alle ploegen worden benoemd met daarbij de kopman(nen) en de voorlopige selectie, keurig afgemeten. De informatie over de etappes is meer dan voldoende. Bij iedere etappe een profiel, routekaart en kilometerschema. En bij belangrijke etappes en aankomsten bergop wordt de betreffende beklimming extra uitgelicht met een apart profiel.

Dankzij die aanpak is het de slankste van alle beschreven specials wat hem ook het meest handzaam maakt. De AD Tourgids is voor de meer ervaren wielervolger die snel op de hoogte wil zijn van de koers op het moment dat-ie verreden wordt. Ideaal voor wie tijdens de koers wel merkt hoe goed een renner is, in plaats van alle beschouwingen van journalisten en de renner zelf vooraf.

Handboek Tour de France 2015Handboek Tour de France 2015 (€15,-)
Michael Boogerd schrijft voor de derde keer in samenwerking met een schrijver (Manon Colson deze keer) het Handboek Tour de France. Deze voorbeschouwingsspecial is anders dan de anderen, omdat het meer een boek is dan een magazine. Alle etappes, kanshebbers en ploegen worden besproken, waarbij vooral geleund wordt op Boogerds Blik. Boogerds Blik bestaat onder meer uit anekdotes over aankomstplaatsen en etappes worden gecombineerd met een meningen en beschouwingen over de verschillende renners. Dat levert een beschouwing op, die meer vanuit het peloton zelf komt, dan alleen een beschouwing van buitenaf. Het gaat bij de etappes wel ten koste van de meer feitelijke informatie.

Het is een prima boek voor wie vooral geïnteresseerd is in de mooie verhalen uit en over het peloton, en voor wie niet per se de koers exact wil volgen. Mocht u bij de barbecue of aan de cafétafel om een mening of anekdote verlegen zitten, ook dan biedt het Handboek Tour de France 2015 uitkomst.