Overig / Publicaties / Wielrennen

Proneyball: Nabeschouwing Giro en eerste voorbeschouwing Tour

In het eerste weekend van de Giro schreef ik een blog over hoe ik mijn statistische analyse zou gaan gebruiken voor de Giro d’Italia. In deze blog schrijf ik een evaluatie van die aanpak. Daarna geef ik een eerste vooruitblik op mijn aanpak voor de Tour de France over iets meer dan een maand. Dat is namelijk waar ik naartoe werk, en waarvoor ik mijn analyse wil gaan gebruiken.

Tevredenheid overheerst wederom
Net als na het voorjaar ben ik grotendeels tevreden met mijn aanpak. Mijn duurste aanpak (nu Contador, ten Kristoff) pakte goed uit. Daarnaast betaalde ook de makkelijke keuze voor Aru zich uit. Aru was echter door veel mensen gekozen dus in de competitie met anderen leverde dat relatief weinig op.

Uitslag Giro wielerprono.beToch liever sprinters dan klassementsrenners
Vooraf had ik bedacht dat ik liever klassementsrenners wou dan sprinters in de verwachting dat zij meer kansen hadden om punten te halen, met daarbij nog een bonus voor een plek in het klassement. Die fout is veroorzaakt door een gebrekkige voorbereiding van het parcours. Ik had het idee dat het parcours een stuk zwaarder was. Daardoor rekende ik op meer kansen voor klimmers en minder voor sprinters. Hierdoor had ik alleen Matthews gekozen zonder mijn risico te spreiden. Daarnaast heb ik mij ook verrekend in het aantal punten dat de drager en winnaar van de puntentrui zou krijgen. Les hierbij is om een meer gedetailleerde berekening te maken van het verwachte aantal punten dat een bepaald soort renner kan halen.

2015ROI-GVprovKeuze voor bepaalde klassementsrenners
Uran haalde simpelweg zijn niveau niet, maar haalde gelukkig toch wat punten binnen, waardoor het geen totaal desinvestering was. Porte toonde wederom aan dat hij geen renner is voor een ronde van drie weken. Dit resulteerde erin dat twee kanshebbers voor het titel en het podium de verwachting niet waar maakte. De keuze voor bepaalde klassementsrenners blijft lastig. Zo kan je verwachten dat een Top-10-renner ook een aantal punten haalt door klasseringen in etappes, en op basis daarvan een berekening maken. Dat dit lastig is blijkt wel uit de uitslag van afgelopen Giro. Amador werd bijvoorbeeld vierde, maar haalde veel minder punten en rendement (260; 0.208) dan Kruijswijk, die ‘slechts’ zevende werd (324; 0.866). Daarnaast heb ik ook de les geleerd dat het goed is om renners te nemen die het in het verleden al hebben laten zien in een grote ronde. Paterski bleek simpelweg het hoge niveau nog niet aan te kunnen. Dit leert dat je vooral moet kijken naar iemands prestaties in WorldTour-wedstrijden, en niet alleen naar het aantal CQ,- UCI- of PCS-punten dat iemand heeft.

Klassementsrenners in de Tour
Dit zal voor de Tour ook een lastige berekening worden. Het zal echter wel makkelijker zijn dan de Giro waarschijnlijk, omdat ik verwacht dat de Tour minder chaotisch zal zijn dan deze Giro.  Wat de Tour daarentegen weer lastiger maakt, is dat de renners relatief duurder zijn. De Tour is namelijk nog zwaarder bezet en dus zal het waarschijnlijk niet mogelijk zijn om meer dan vier Top-10 renners te kiezen, als je ook nog punten wil overhouden voor sprinters.

2015-GCprovbSprinters in de Tour
Zoals hierboven genoemd zal ik het risico tussen klassementsrenners en sprinters meer proberen te spreiden en waarschijnlijk twee á drie sprinters op te nemen in mijn ploeg. De Tour laat zich namelijk wat beter voorspellen qua afloop van een etappe. Grootste spanningspunt hierbij is natuurlijk Marcel Kittel. Deze dure topsprinter zal naar verwachting zijn oude niveau niet halen. Dat biedt kansen voor goedkopere sprinters, hetgeen het extra aantrekkelijk maakt om meer sprinters te kiezen.

Concrete aanpak
Voor de aankomende Tour wil ik een meer gedetailleerde berekening maken. Volgens mij eigen planning heb ik de week voor de Tourstart vakantie, dus waarschijnlijk heb ik daar wel de tijd voor. Omdat ik ook nog van mijn vakantie wil genieten, zal ik hier monnikenwerk van maken. Mijn plan nu is om op basis van het parcours een inschatting te maken van het aantal punten dat een klassementsrenner en een sprinter kan halen. Dat doe ik op basis van de puntenverdeling van vorig jaar. Dat geef ik renners een bepaald grof profiel mee. Een renner kan dus het profiel ‘Algemeen Klassement-4-7’ krijgen. Op basis van dat profiel is er een verwacht puntenaantal. Vervolgens kijk ik welke renners aan dat profiel kunnen voldoen. Dat zet ik dan af tegen de kosten van die renner om zo tot een verwacht rendement te komen.  

 Verwachting
Mijn verwachting is dat de Tour nog lastiger te voorspellen zal zijn, omdat je met relatief minder renners speelt. Dat maakt het risico op kwetsbaarheid groter, zoals vorig jaar veel mensen gemerkt hebben met het uitvallen van én Contador, én Froome. Vooralsnog ben ik niet van plan om relatief goedkope dark horses op te nemen, die vanuit een ontsnapping een etappe kunnen pakken. Dat risico is simpelweg te groot. Meestal blijkt tijdens de Tour pas welke renners sterk genoeg zijn om mee te kunnen in de aanval. Dat hangt namelijk ook sterk af van ploegendynamiek, die nog lastiger te voorspellen is.