Publicaties / Studenten / ThePostOnline

Interviewreeks De Praeses: Valerie Richelle (Ovum Novum)

Dit interview schreef ik voor The Post Online Campushttp://campus.thepostonline.nl/2013/12/24/het-wel-zo-dat-mensen-een-beetje-tegen-je-opkijken/

“Het is wel zo dat mensen een beetje tegen je opkijken”

Het is de stuwende kracht achter iedere studentenvereniging: de praeses. Het opperhoofd. De voorzitter. Vanaf nu met enige regelmaat op ThePostOnline te lezen: de interviewrubriek De praeses. Waar praesides van verschillende studentenverenigingen aan het woord komen. Deze keer: Valerie Richelle (21, studente Biologie), praeses van de Nijmeegse Studentenvereniging Ovum Novum. Bestuur NSV Ovum Novum

Wat is je functie en wat houdt het in qua werkzaamheden?
“Ik ben praeses van de Nijmeegse Studentenvereniging Ovum Novum. Het houdt in dat ik verantwoordelijk ben voor het leiden van mijn team, een beetje een controlerende taak dus. Als ze vragen hebben, komen ze meestal naar mij toe. Alle media-uitingen daarbij ook . Als de media vragen heeft, komen ze altijd naar mij toe en andersom ook. Voor de rest komt daar nog het leiden van vergaderingen ben, bijvoorbeeld de algemene ledenvergadering van de vereniging.”

Hoe zou jij de vereniging omschrijven?
“Het is een hele gelijkwaardige vereniging. Als je bij ons lid wordt, doorloop je een introductieperiode en daarna ben je volwaardig lid. Dat betekent dat ouderejaars leden geen anciënniteit is. Dat zorgt ervoor dat iedereen kan doen en laten wat ie wil. We hebben veel goedbezochte borrels en activiteiten.”

Waarom wilde jij bij een vereniging?
“Ik wilde in eerste instantie niet bij een vereniging. Dat is wel grappig, maar toen ik tijdens de Open Introductie van Nijmegen bij Ovum kwam, leek het mij toch wel interessant. Uiteindelijk heb ik daar veel gezellige avonden meegemaakt, en toch besloten lid te worden.”

Bestuursfoto Valerie

Hoe is het verder gegaan toe je praeses werd, werd je daarvoor gevraagd?
“Mijn interesse heb ik destijds kenbaar gemaakt aan het vorige bestuur, net als een aantal andere kandidaten. Het bestuur heeft besloten mij te vragen en dat hebben ze toen op een hele leuke manier gedaan. Door mij met een smoes naar de soos te lokken, en vervolgens op een leuke, en toch officiële manier mij te vragen met champagne erbij.”

Had je verwacht toen je midden in de introductieperiode van de vereniging zat zat, dat je ooit deze functie zou gaan uitvoeren, hier zou eindigen?
“Wel gehoopt, niet zozeer verwacht, ook met de kijk op mijn studie natuurlijk. Een bestuursjaar leek me vanaf mijn eerste jaar al mooi, de functie van praeses had ik niet per se verwacht.”

Was dat omdat je de bestuurders tijdens de introductieperiode van je vereniging zag, of vind je het leuk om actief te zijn?
“Vooral omdat ik het leuk vind om actief te zijn. Binnen de vereniging heb ik meerdere besturen meegemaakt en telkens een andere instelling van een bestuur gezien, en dat is ook leuk en leerzaam om te zien.”

En hoe leg je vrienden en familie buiten de vereniging uit wat je doet?
“Voor mijn familie vooral heel breed, omdat ze het niet zozeer snappen, omdat ze zelf nooit bij een studentenvereniging hebben gezeten. Ik leg in algemene zin mijn taken uit en wat het kan betekenen voor mijn toekomst. Voor mijn vrienden is het eigenlijk hetzelfde, want die snappen ook niet precies wat mijn functie inhoudt.”

Wat heeft de vereniging voor jou als meerwaarde?
“Vooral dat ik heel veel mensen hebben leren kennen van andere studies. Maar ook van andere jaren, dus van andere leeftijden, en met andere interesses. En dat je je kan ontplooien op allerlei verschillende gebieden binnen de vereniging.”

IMG_7523

Heb je op dit moment nog een leven buiten de vereniging?
“Ja, ik studeer nog steeds. Ik volg momenteel één vak, dit blok en voor de rest is het 1 á 2 vakken per blok. Ik heb nog een studiegroepje, dat ik regelmatig spreek, dus ik spreek nog wel steeds mensen buiten mijn vereniging. Die vakken volg ik, omdat ik vakken moet halen, vanwege de 18-ECTS-regeling. Anders krijg ik een deel van mijn bestuursbeurs niet.”

Heb je al veel dingen moeten laten voor je bestuursfunctie dit jaar?
“Er is eigenlijk niet zo veel veranderd. Vorig jaar studeerde ik natuurlijk nog wel meer, maar dat kan nu niet meer, omdat ik een fulltime bestuursjaar doe. Ik heb niet heel veel hoeven laten. Misschien dat ik wel minder vaak naar huis ga, maar dat komt ook doordat ik nu al langer in Nijmegen woon. Daardoor heb ik ook minder de behoefte om naar huis toe te gaan, naar mijn ouders toe. Voor de rest…sporten. Maar dat deed ik al niet echt.”

Vrienden buiten de vereniging, hoe reageren die op je ‘status’?
“Nou, ik heb wel van tevoren uitgelegd dat ik minder tijd zou hebben om hun te bezoeken en dat weten ze ook, en dat snappen ze ook. Vooral als het vrienden van mijn studie zijn die zelf ook een bestuursjaar doen of gedaan hebben. Zij begrijpen het al helemaal, en dat vinden ze ook niet erg. En ik onderhoud nog wel contact door af te toe te bellen of langs te gaan. Zij vinden het ook leuk dat ik zo actief ben geworden en dat ik er zoveel mee doen.”

Maar vinden ze het apart, dat je nu opeens zo’n leidende functie als praeses hebt?
“Nee, totaal niet.”

Is er binnen jullie vereniging een merkbare hiërarchie? Hoe zie je dat tussen jouw bestuur en leden?
“Het is wel zo dat mensen een beetje tegen je opkijken, omdat je bestuur bent. Maar dat is ook niet erg. Uiteindelijk ben je wel eindverantwoordelijke, dus men moet wel naar je luisteren, als je iets wil organiseren of iets gaat veranderen. In die zin is er dus wel een soort status binnen de vereniging. Maar op borrels en feesten ben je gewoon gelijkwaardig met alle leden.”

IMG_7514

En weet je al wat je hierna wil gaan doen?
“Dan ga ik natuurlijk wel weer fulltime studeren, dat hoort er dan wel weer bij. Ik wil wel sowieso actief blijven binnen de vereniging. En buiten de vereniging wil ik misschien ook nog actief zijn, wellicht hier op de bètafaculteit.”

Merk je hoe het je dagelijkse ritme beïnvloedt. Vond je die omschakeling lastig?
“Ik sliep sowieso al weinig per nacht, en dat doe ik nu nog steeds, dus het was niet heel moeilijk om om te schakelen. “

Normaal kan je nog meer je eigen tijd indelen, nu moet je wel meer op de bestuurskamer zijn. Hoe ga je daarmee om?
“Dat is wel waar. Je hebt wel meer een vaste werkweek, maar je colleges door het jaar zijn wel onregelmatig. Borrels en feesten, waar je naartoe moet, zijn ook onregelmatig, maar dat is ook leuk om naartoe te gaan. De vaste werktijden op de bestuurskamer waren wel even wennen, maar de routine dat je bepaalde werktijden op de bestuurskamer bent, dat schiet er wel snel in. Ik vind dat nu juist heel fijn.”

Hoe doen jullie dat met jullie bestuur? Ga je naar alle borrels en feesten waar je voor uitgenodigd wordt?
“In feite wel. Wij hebben met ons bestuur ook afgesproken dat we willen laten zien dat we zowel intern als extern aanwezig zijn. Bij andere verenigingen willen we ook laten zien, dat we overal naartoe gaan. Je wil ook graag aanwezig, want het is leuk en je wil graag laten zien dat je aanwezig bent.”

En als je nu opnieuw gevraagd zou worden als praeses, zou je het dan opnieuw doen, met de kennis die je nu hebt van je werkzaamheden?
“Ja, absoluut.”